Det som förenar oss

Was uns eint. Aufruf auf alle Demokratinnen und Demokraten. Det är rubriken till Dresdenuppropet från 2016. Jag har översatt texten här:

Det som förenar oss

Ett upprop 2016 till alla demokratiska kvinnor och män i Dresden

Representanter från politik, kultur, religion, vetenskap, industri och civila insatser gick 2016 samman i Dresden och samlades kring uppropet ”Det som förenar oss”. Det är en allians som är engagerad för respekt, acceptans och mänsklighet.

”Människans värdighet är okränkbar”, skrev grundlagens mödrar och fäder in. ”Det tyska folket erkänner därför okränkbara och oförytterliga mänskliga rättigheter som grund för varje samhälle, fred och rättvisa i världen.” När de skrev detta, var Tyskland i ett nolläge – både materiellt och moraliskt. År av tysk terror, social brutalitet och våld hade kostat miljontals liv och förött stora delar av Europa. Grundlagen utmärks av dessa erfarenheter. Den ska ge ett särskilt skydd åt de grundläggande mänskliga rättigheterna – människovärde, likhet inför lagen, religionsfrihet och yttrandefrihet och asylrätt. Genom återföreningen gäller detta också för de nya förbundsländerna, där tusentals människor gick på gatorna 1989. De riskerade liv och lem för frihet.

Att det nu 27 år efter de fredliga civila protesterna i vårt land, och även i Sachsen och Dresden, återigen utvecklas ett klimat av utanförskap och våld, är en skam. Beslutsamma ställer vi oss mot mordbrännare våldsverkare och populister. Vi ser inte bort när lagar bryts. Vi håller tillsammans och försvarar vår konstitution och vår demokrati – utan våld, med anständighet och respekt.

Alla människor måste få utvecklas fritt i vårt land, så länge de inte bryter mot andras rättigheter. De måste få vara fria att uttrycka sina åsikter, öva sin religion ostört och leva som de vill. Frihet och jämlikhet inför lagen är viktiga grundläggande värden för vår samexistens, som måste skyddas.

Att det finns olika uppfattningar om politiska och sociala frågor präglar en stark, fri och pluralistisk demokrati. Dessa uppfattningar är baserade på tolerans och respekt för den demokratiska motståndaren. Ett fritt samhälle kräver ett fritt meningsutbyte. En öppen och ärlig strid är en del av demokratin, liksom att olika åsikter accepteras. På så sätt blir det tydligt vad som är viktigt för oss, vad förenar oss och vad som kännetecknar oss. Vi tolererar inte hat, öppen fiendskap och våldsamma yttranden.

Vi vill leva i ett samhälle som är solidariskt och öppet för den nya och för andra människor. Det är vår humanitära plikt att stödja behövande människor. Mänsklighet och empati är starkare än hat och våld, samhällsengagemang är starkare än ett avståndstagande.

Trots olika politiska åsikter står vi förenade bakom de grundläggande rättigheterna i vår konstitution. Vi motsätter oss demokratins fiender med alla de möjliga medel som står till vårt förfogande, men vi inbjuder alla till en dialog som är inriktad på lösningar av samhällsfrågorna!

Vi står upp mot våld och utslagning!

Vi står för tolerans och respekt!

Vi ska visa mod och mänsklighet!

Det är det som förenar oss.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: