Om Hyde Park Barracks

Nedanför datorskärmen på mitt skrivbord har jag stående ett vykort med en byggnad – Hyde Park Barracks. Den har en sällsynt vacker och ren tegelfasad.

Huset ligger inte i London men är ritat av en landsförvisad engelsk arkitekt, Francis Greenway, alldeles i början av 1800-talet.

Under upplysningstiden drev den italienske stats- och straffrättsfilosofen Filangieri den s.k. förbättringstanken. Brottslingen skulle slippa dödsstraff eller brutala kroppsstraff, få sona sitt brott under en ny himmel och göra nytta på en ny plats. Alltså deportation eller landsförvisning. Men vart?

James Cook hade seglat in i Botany Bay och landstigit 1770. Han hade Linnélärjungen Daniel Solander med sig. En bit ovanför hamnen ligger i dag ovanför operahuset den botaniska trädgården där jag stötte på en växt med namnet Solanderiana. Sedan gick jag en kvart eller så upp mot staden och kom till höghusen och stod framför Hyde Park Barracks, byggda 1819. Dit kom de att transporteras.

Byggnaden var nämligen först ett mottagningsfängelse för nyanlända landsförvisade män som efter en tid slussades ut och fick bryta ny mark, sedan ett immigrationscenter för kvinnor ditskickade från Wales, Irland och Skottland för att bli hustrur till de här männen, och vidare hospital, domstol, förvaltningsbyggnad och nu museum.

Idag kan du gå dit och släktforska med datorstöd – vem var din första släkting som kom hit, varifrån, när och med vilken transport, vad hade han begått för brott, var fick han sedan bosätta sig?

Så byggs en familjehistoria och en hel nations identitet upp på svaren på de frågorna men också på undanträngningen av ursprungsbefolkningen, aboriginerna.

Det gick vidare. När jag och hustrun på 1990-talet kom till guldgrävarstaden Maldon utanför Melbourne för att efter 20 år träffa och bo hos vår tidigare aupairflicka Ruth mötte vi hennes vänner, en grupp unga, frustrerade och förbannande socialarbetare och lärare, barn till den första vågen av fattiga efterkrigsimmigranter också från Wales, Irland och Skottland. Det var långt från flashiga Bondi Beach…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: