Jerringfondens parasportpris gick till Luleå simsällskap!

Luleå Simsällskap och två ungdomar födda 2004, Wilma Olsson och Johannes Bergkvist, fick igår årets Jerringfondens parasportpris. Föreningen har en parasimskola för barn från 4 år med fem steg: Baddaren, Sköldpaddan,  Pingvinen, Fisken och Hajen. Sedan kommer Paracrawl och Medley. Mer än 50 barn och ungdomar deltar i verksamheten. Priset utdelas nu för 15e gången och ska gå till en förening  som haft stor betydelse för utvecklandet av den breda idrottsrörelsen för barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

Det är verkligen helt rätt att det är Sven Jerring som är mannen bakom det här priset. Sven Jerring, eller farbror Sven, gjorde radioprogrammet Barnens brevlåda. Det gick rekordlänge, från radions start och i mer än 45 år. Där lät han barnen komma till tals och lyfte fram barn med särskilda behov. Sven Jerring var också den förste sportreportern i radion.

När han fyllde 60 år 1955 fick han en insamlingspresent av vännerna. Det blev 12.000 kr och med det startade han Jerringfonden till stöd för barn och ungdomar med särskilda behov. Idag är fonden mer än 100 gånger så stor tack vare många människors generösa gåvor och testamenten. Under årens lopp har Jerringfonden delat ut hela 165 miljoner kr. som bidrag till forskning och för föreningsaktiviteter till stöd för barn och ungdomar.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: